Пещера „Леденика“

Добре дошли в "Леденика"

ИНФОРМАЦИЯ

Природната забележителност – пещера „Леденика” е разположена в границите на Природен парк “Врачански Балкан”, където се намират едни от най-интересните пещери и пропасти – около 500. Пещерите са едни от природните чудеса на света, а уникалната им подземна красота е сътворявана в продължение на милиони години.

Пещерата е обявена за природна забележителност (пещера с терени за запазване на пещерни образования) със Заповед 2810/10.10.1962 год. на КГГП (ДВ 56 – 1963 г.) и е включена в списъка на стоте национални туристически обекта. Обявена за природна забележителност – защитен природен обект с международно значение със Заповед 988/04.10.1993 г. на МОС (ДВ бр. 97 – 1993 г.). Една от най-красивите в България – пещерата “Леденика” е туристически обект с международно значение, с площ около нея – така наречения Леденишки валог 102.5 ха и се намира на 16 км западно от гр. Враца. Оформена е в малмските варовици на Згориградската антиклинала и е характерна с изключително богати морфоложки форми и образувания. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителя с изящната си ледена украса, откъдето произлиза името й. Поради уникалната акустика в Голямата зала се организират концерти. Приема първите посетители след благоустрояване през 1961 година.

Включена е в 100-те национални туристически обекта и е туристически обект с национално значение.

Входът ѝ е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Първата зала е Преддверието (най-ниската част на пещерата). През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода “Плъзнята”, за да стигне до Малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други.

От голямата зала през железни мостове преминаваме през Малката и Голямата пропаст, през коридора “Завеските”, за да стигнем до не по-малко красивата “Бяла зала”. Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе”. Температурата в пещерата варира от –7°С до –15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92 %. Животинският свят е сравнително беден – прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. По-голямата част от обитателите на пещерата спадат към групата на така наречените „троглобионти” или типични пещерни обитатели. Типичен представител е “Фагомизетис леденикус” или “Светломразец”, малко и сляпо пещерно бръмбарче, което е локален ендемит, тоест среща се само тук и никъде другаде по света.

В Концертна зала заради чудесната акустика от 1968 год. се провеждат симфонични подземни концерти на Врачанската филхармония, които са дали името на залата.

Пещера „Леденика ” е най-популярната и най-посещаваната благоустроена пещера у нас. В края на 80-те години посещенията са достигнали рекордните 100 хиляди посетители годишно.

Запазете своето посещение днес

+359877 419 253

Background
01

Office

147 Northamptonshire,
London, UK.
support@example.com
Атракциони

Съчетайте полезното с приятното

Събития

Последни събития

Враца с 4 номинации в Годишните награди на туризма 2022

Гласувай днес

Запишете се днес!

Готови ли сте да се впуснете в едно приключение?

Последвай ни